Historiek

In 1891 wordt zang- en toneelvereniging “Nut en Vermaak” gesticht. In 1899 ontspruit hieruit een turnafdeling. In zaal De Valk bespreken H. Fabri, J. Geboers, S. Verlinden en J. Van Ouytsel met enkele turners de oprichting van een voetbalafdeling. Zo ontstaat op 17 januari 1909 het eerste bestuur van voetbalclub Lyra et stamnummer 52. Het speelterrein ligt aan de Antwerpsesteenweg waar nu de wijk Australië is. Al in 1910 sluit Lyra zich aan bij de Belgische voetbalbond.Meteen in het voetbalseizoen 1912-13 speelt men kampioen van België in tweede afdeling. Dat was ook het eerste seizoen dat men speelde op het nieuwe voetbalterrein aan de Mechelsesteenweg. Lyra heeft steeds een belangrijke rol gespeeld in het Lierse verenigingsleven sedert zijn stichting. Lyra was een begrip op het gebied van voetbal, toneel, tennis, turnen, ballet en muziek. Het hoofdbestuur overkoepelde al deze afdelingen.De voetbalafdeling kent van aanvang af grote successen. Amper een jaar na de oprichting speelt men kampioen als “juniors” en wordt de schaal “Candy Diamond” gewonnen. De kampioenschappen volgen elkaar snel op en al in 1926 promoveert de club naar eerste klasse. Zes jaar later in 1932 speelt Lyra kampioen in de hoogste afdeling.

Na de tweede wereldoorlog gaat het bergaf. Er volgen een aantal degradaties tot het in 1971 tot een afscheuring van de voetbalafdeling komt. In 1972 fuseert de voetbalafdeling met Lierse Sportkring.

Op 6 juni 1972 neemt voetbalclub Lyra een nieuwe start met de heroprichting van K. Lyra T.S.V., stamnummer 7776 en speelt de ploeg in vierde provinciale. Tot op heden bestaat en speelt de ploeg nog steeds onder deze naam.

 Café Lyra in de jaren 30 aan het Lyrastadion.
De Valk zoals het lokaal eruit zag in 1909, de plaats waar Lyra gesticht is.
 In mei 1953 wordt de derby Lierse – Lyra gespeeld. Met een 2-3 eindstand neemt Lyra de zege mee naar huis.
 Inkom van het voetbalstadion van Lyra aan de Mechelsesteenweg.

 Momentopname uit een onvervalste stadsderby; Lierse – Lyra 1952-1953. Truyens en Sels in duel.

Start a Conversation