Racing Mechelen, een club met traditie.

Clubs als K. Lyra TSV en K. Racing Mechelen zijn wat men noemt traditieclubs: clubs met een stamboom, een geschiedenis en een eigenheid. Hier kan u een beknopte geschiedenis lezen.

De club met stamnummer 24 werd opgericht begin juli 1904 als Racing Club de Malines door 4 studenten van 17 jaar: Op 19 juni 1905 wordt Oscar Van Kesbeeck op 18-jarige leeftijd (!) de eerste voorzitter. Zijn naam heeft een mythische bijklank. Hij was scheidsrechter, delegatieleider van het Belgische nationale elftal bij het eerste wereldkampioenschap voetbal in 1930 te Uruguay, en werd in 1937 voorzitter van de Belgische Voetbalbond.

Hij werd wegens zijn redenaarstalent een voorman van de Liberale Partij in het Mechelse. In 1932 werd hij verkozen tot liberaal volksvertegenwoordiger  voor het arrondissement Mechelen  en vervulde dit mandaat tot in 1936. Als hevig patriot werd hij in 1942 gearresteerd door de Gestapo, die hem naar het Fort van Breendonk voerde. Na zijn vrijlating was hij een gebroken man, maar bleef actief in de sluikpers. Hij stierf in 1943 aan een leverziekte, een gevolg van de mishandelingen in Breendonk. Zijn begrafenis, op 1 maart 1943, groeide uit tot een betoging voor het vaderland

Racing Mechelen werd de favoriete ploeg van de arbeidersklasse in Mechelen. De reden hiervoor was de keuze van de locatie van het speelterrein. Dat lag vlak aan het Keerdok, waar veel economische activiteit was. De groen-witte kleuren werden finaal gekozen in mei 1906, de leden vonden dat de oorspronkelijke kleuren (blauw en wit) de ploeg een te liberale stempel zou laten meedragen.

De club trad vanaf 1907 aan in de Eerste Afdeling, de huidige Tweede Klasse. In 1909 won de club daar zijn reeks en speelde zo in 1910 voor het eerst reeds in de hoogste afdeling.

Tot 1919 pendelde de club tussen eerste en tweede nationale, maar van 1919 tot 1937 handhaafde de club zich op het hoogste niveau.

In 1923 week de club uit naar een bijzonder groot en modern voetbalcomplex aan de Antwerpsesteenweg, het tegenwoordige Oscar Vankesbeeckstadion.

In 1937 werd de ploeg laatste, na slechts één overwinning en vijf gelijke spelen in een volledig seizoen, en zakte terug naar Tweede Klasse. De naam van de club werd dat jaar vervlaamst tot Racing Club Mechelen Koninklijke Maatschappij (RC Mechelen KM).

1948-1955: Glansperiode: 

Pas na de Tweede Wereldoorlog, in 1947/48, slaagde de club er in zijn reeks in Tweede Klasse te winnen en kon zo terugkeren naar de Eerste Klasse. Bij het begin van de jaren 50 kende de club zijn beste resultaten. In 1950 werd Racing Mechelen derde en herhaalde dit in 1951, toen op slechts twee punten van kampioen RSC Anderlecht. Het seizoen erop werd men zelfs vicekampioen, na RFC Liégeois. Mechelen haalde in 1954 de finale van de Beker van België, maar verloor tegen Standard.

In 1957 werd de naam uiteindelijk Koninklijke Racing Club Mechelen (KRC Mechelen). De club kende echter een moeilijke periode. In 1958 zakte Racing terug naar Tweede Klasse, twee seizoen later, in 1960, viel de club zelfs terug naar Derde Klasse. Gedurende de rest van de jaren 60 ging de club op en neer tussen Tweede en Derde klasse.

In 1975 kon men nog eens de titel kon veroveren in Tweede Klasse. KRC Mechelen promoveerde weer naar Eerste Klasse, maar werd daar in 1975/76 laatste en zakte na één seizoen terug naar Tweede. Daar bleef de club spelen tot men er in 1988 opnieuw de titel pakte, en opnieuw naar de hoogste afdeling kon. Het verblijf was opnieuw van korte duur en na twee seizoenen zakte de club terug.

In 1994 volgde een nieuwe degradatie naar Derde Klasse, waar de club het volgende decennium bleef spelen met wisselend succes. In 2000 kon men in de eindronde aantreden, maar miste de ploeg promotie; het seizoen erop daarentegen moest in een eindronde zelfs het behoud verzekerd worden. In het seizoen 2003/2004 werd Racing na 13 jaar weer even herenigd met stadsgenoot YRKV Mechelen. De derby’s tussen de twee Mechelse clubs brachten zelfs in Derde Klasse veel publiek op de been, met hevige rellen tot gevolg.

Op 18 mei 2009 overleed voorzitter Edmond Phlips. In 2009 besloot de club te gaan samenwerken met de Mexicaanse voetbalschool Cesifut. Er kwam ook een Mexicaanse geldschieter. De samenwerking resulteerde in een instroom van Mexicaanse spelers. Eind oktober 2009 nam trainer Regi Van Acker ontslag, omdat geldschieter Salvador Necochea zich teveel bemoeide met de sportieve gang van zaken en omdat hij zich niet meer kon vinden in de werkwijze van de club. Een groot deel van de bestuursleden en enkele kernspelers volgden zijn voorbeeld.

Racing vandaag: 

Na een tumultueus seizoen 2009/10 degradeerde Racing uiteindelijk voor de eerste keer in haar geschiedenis naar Vierde Klasse. Daar bleef het maar 1 seizoen en steeg het meteen terug naar derde klasse. Onder leiding van Raoul Peeters werd Racing kampioen na een 4-2 overwinning tegen SK Berlare. Racing beëindigde het seizoen met 68 punten, 10 punten meer dan vice-kampioen Londerzeel. In het eerste seizoen als (opnieuw) derdeklasser werd Racing 8ste. Het jaar daarop, 2012-2013 werd het vice-kampioen achter Hoogstraten VV. In de eindronde om promotie naar tweede klasse speelde Racing de finale tegen Geel-Meerhout, maar verloor.

In het seizoen 2013-2014 behaalde Racing de kampioenstitel en trad het na meer dan 20 jaar opnieuw aan in tweede klasse.

Spijtig genoeg bleef het verblijf in tweede klasse beperkt tot één seizoen waardoor de club in het seizoen 2015-2016 terug aantrad in derde klasse. Opnieuw kon de degradatie niet ontweken worden en volgde de tweede degradatie op rij. Ook het seizoen 2016-2017 verliep allesbehalve vlot voor Racing met als resultaat dat de club voor een derde keer op rij degradeerde en daardoor zal Racing – voor de eerste keer in zijn bestaan – zijn opwachting moest maken in eerste provinciale.

Hier gaat het Racing heel wat beter voor de wind, want het is reeds 17 wedstrijden op rij ongeslagen. Bovendien is het de enige ploeg die tot hiertoe de fiere leider Lyra heeft kunnen verslaan.RCM.

Please follow and like us: