De toekomst van Lyra jeugdvoetbal

Het bestuur van K. Lyra TSV wenst te reageren op de recente berichten in de pers over jeugdvoetbal in Lier en omgeving.

Lyra neemt akte van de vele vragen van de collega-voetbalclubs KVK Hooikt, KFC Duffel en VV Duffel voor de aanleg van nieuwe kunstgrasvoetbalvelden. De bestaande grasvoetbalvelden in hun gemeente voldoen immers niet meer aan de eisen en behoeften van de betrokken clubs. Verder wordt in persartikels door de gemeente Duffel en de betrokken clubs bevestigd dat KFC Duffel voor de operationele werking van de club maar liefst 200.000 euro (!) steun per seizoen (!) krijgt en dat ook voor VV Duffel  een enveloppe voorzien is van 730.000 euro investeringssteun over 2 seizoenen.

De volledige jeugdwerking van Lyra, die via een hoofdzakelijk gediplomeerde trainersstaf instaat voor de opleiding en opvoeding van meer dan 200 kinderen, krijgt van de stad Lier jaarlijks de beschikking over 7.000 euro werkingssteun. Dit terwijl Lyra als vzw-voetbalclub jaarlijks meer dan 20.000 euro aan huurgelden moet betalen voor het huidige Lyra jeugdcomplex (met 6 – goede – grasvelden) in Vremde. In de stad Lier zijn immers geen voetbalvelden ter beschikking van de jeugd.

Zoals aangekaart door de voorzitter van KVK Hooikt stelt ook Lyra vast dat het aanbieden van een kwaliteitsvolle jeugdopleiding in de stad Lier bemoeilijkt wordt door het totale en jarenlange gebrek aan broodnodige voetbalvelden in Lier.

Aangezien Lyra als traditieclub beschikt over een zeer geëngageerde  groep van vrijwilligers, bestuurders en sympathisanten slagen we er desondanks al jaren in om de kinderen uit Lier en omgeving in Vremde een drie-sterren geauditeerde jeugdopleiding aan te bieden, een jeugdopleiding van een interprovinciaal kwaliteitsniveau dat slechts 7 andere clubs uit de provincie Antwerpen kunnen aanbieden (Rupel-Boom, City Pirates Antwerpen, Hoogstraten, De Kempen, Turnhout, Bornem en Cappellen).

Uniek is bovendien dat Lyra ook slaagt in haar missie om zoveel mogelijk zelf opgeleide spelers te doen doorstromen naar het eerste elftal. Meer dan de helft van de A-kern bestaat al jaren uit spelers uit Lier en omgeving die hun opleiding bij Lyra genoten hebben.  Het eerste elftal van K Lyra TSV toont momenteel met haar leiderspositie dat een club ook zeer ambitieus kan zijn met eigen jeugdspelers.

Het spreekt echter voor zich dat het zowel voor de stad Lier (op sociaal, sportief en economisch vlak) als voor Lyra en haar jeugdspelers veel interessanter zou zijn om deze succesvolle jeugdopleiding verder op de site van de Hoge Velden (aan de ring van Lier) te ontwikkelen.  Op deze manier zouden nog veel meer kinderen van Lier en omgeving een goede voetbalopleiding kunnen krijgen.

K Lyra TSV heeft over het dossier van de Hoge Velden reeds intensieve en constructieve gesprekken gehad met het stadsbestuur. De club is er van overtuigd dat er eindelijk een breed draagvlak is bij de Lierse politieke partijen om op de site van de Hoge Velden zo snel mogelijk de broodnodige nieuwe voetbalvelden aan te leggen. De stad Lier maakte een omvangrijk budget vrij dat deze legislatuur werd besteed ter onteigening van de gronden van de Hoge Velden.

Lyra vertrouwt erop dat alle geraadpleegde politieke partijen bij de opstart van de nieuwe coalitie in 2019 woord zullen houden en het nodige budget zullen voorzien voor de onmiddellijke opstart en realisatie van de nodige voetbalvelden en bijhorende accommodatie op de Hoge Velden.

Voetbalclub Lyra zal in dit scenario graag haar verantwoordelijkheid opnemen en zal op de nieuwe site met heel veel plezier haar sportieve en opvoedende rol in de regio verder opnemen.